Masterclass Hilma af Klint

door Marga Manders en Ellis Schoonhoven

Hilma af Klint

‘Zij die de gave hebben dieper te kunnen zien, kunnen voorbij de vorm kijken en zich concentreren op het wonderlijke dat zich schuilhoudt achter elke vorm, hetgeen leven wordt genoemd”.
Hilma af Klint

Hilma af Klint (Zweden, 1862-1944) was de allereerste abstracte kunstenaar, nog vóór Kandinsky, die lang deze eer toegeschreven kreeg. Haar werk, en het belang ervan, bleef jarenlang buiten het zicht van de moderne kunstwereld. Zij wist dat de wereld nog niet klaar was voor haar werk en legde vast dat haar werk pas 20 jaar na haar overlijden getoond mocht worden. Maar ook daarna duurde het lang voordat de kunstwereld doorhad wat het belang van haar werk was. Pas nu lijken we het spirituele karakter van haar werk te kunnen gaan begrijpen. Sinds kort komt zij meer in de belangstelling en wordt haar oeuvre – dat door haar testamentaire bepaling bij elkaar gebleven is – buiten Zweden getoond en bekend.

Bij De Nieuwe Creatieven zijn we al wat langer gegrepen door haar werk en geven we behalve de jaartraining Essence, waarin het werk van af Klint centraal staat, ook regelmatig een Masterclass over haar en haar werk. Wat wilde Hilma af Klint uitdrukken? En zijn we er eindelijk klaar voor? Kom het ervaren in deze Masterclass.

Masterclass

Dompel je onder in haar wereld, en laat je verwonderen en intrigeren door haar enorme rijkdom aan kunst en notities, haar alomvattende wereldbeeld. Je ziet haar kleuren en vormen, ervaart haar symbolieken en haar bezieling.

We gaan samen kijken en leren, ervaren en creëren.

“Making the invisible visible”.

Inspiratie

Tot en met 25 februari toon het Kunstmuseum Den Haag de tentoonstelling Levensvormen, met veel werk van Hilma af Klint en haar Nederlandse tijdgenoot Piet Mondriaan.

In de roman Hilma af Klint en haar salon op vrijdagavond lees je hoe Klint een groep vrouwelijke kunstenaars en schrijvers bijeenbrengt en hoe hun spirituele reis hun kunst beïnvloedt, of zelfs tot stand brengt.

De documentaire Beyond the visible gaat over het leven van Hilma af Klint, haar werk en haar rol in de kunstwereld.

Praktische informatie

10 masterclasses (los te boeken)

Wij zorgen voor goeie koffie/thee & lekkers.

De kosten zijn € 125,00 per masterclass. Zakelijke factuur + 21% btw.

Aandacht is ons motto. Wees welkom.

Masterclasses 2023/2024, los te boeken

Tien (internationale) kunstenaars staan dit jaar centraal. We onderzoeken hun gedachten, hun onbewuste, hun beeldtaal én de materialiteit. We kruipen als het ware in hun huid. Boeken, docu­mentaires, teksten, muziek en meer zetten we in om ietsje dichter bij de ziel van de kunstenaars te geraken.

Je gaat elke lesdag scheppen volgens de methodiek, techniek en het materiaal van de desbetreffende kunstenaar.

Elke Masterclass is los te boeken zo lang er plaats is.

Frida Kahlo door Maayke Kleinbussink, 16 september 2023
Georgia O’Keeffe door Miranda Straten, 7 oktober 2023
Marlene Dumas door Miranda Straten, 11 november 2023
Louise Bourgeois door Ellis Schoonhoven, 9 december 2023
Erwin Olaf, door Conny van Rijn en Karin Vlugter, 20 januari 2024
Hilma af Klint door Marga Manders en Ellis Schoonhoven, 17 februari 2024
Yayoi Kusama door Miranda Straten, 9 maart 2024
Berlinde de Bruyckere door Ellis Schoonhoven, 23 maart 2024
herman de vries door Maayke Kleinbussink, 25 mei 2024
Tracey Emin door Maayke Kleinbussink, 15 juni 2023