De Nieuwe Tempel

‘Before there was time, before there was language, there were the sacred symbols’

De Nieuwe Tempel nodigt je uit om je opnieuw te verbinden met de essentie van existentie, je diepste Zijn. De Nieuwe Tempel. het omvangrijke textiele kunst- en communityproject is een initiatief van Ellis Schoonhoven, geheel gebaseerd op een visioen dat ze in 2021 ontving.

Met een bevlogen team zijn we in september 2021 begonnen met de bouw van een textiele sculptuur: Het omvangrijke kunstproject wordt ontwikkeld in samenwerking met beeldend kunstenaar Marga, sustainable concept developer Marjolein en wiskundige Hans en handwerksters Attis, Miranda en Marie-José. Het eerste jaar werden schetsen, een technische analyse en een maquette gemaakt.

De vorm en afmeting van De Nieuwe Tempel zijn gegrond in de gulden snede, fibonacci sequentie en heilige geometrische proportie eer. Oude ingezamelde lakens worden door eco-dye van lokale koffieresten gekleurd met authentieke aardse bruintinten. Het exterieur van de Tempel bestaat uit oud textiel met kant en damast. Hiervoor ontving De Nieuwe Tempel veel donaties uit binnen- en buitenland. Het interieur wordt bekleed met handgeborduurde symbolen in goudkleurige garens. De oeroude symbolen zijn universeel en zijn afkomstig uit alle tijden culturen en stromingen van de Oude Wijsheid. Heel veel mensen borduren mee.

Hoever zijn we nu?

De maquette -als autonoom beeld- is inmiddels gerealiseerd en we zijn begonnen aan de bouw van De Nieuwe Tempel. Het geraamte wordt nu gebogen en gelast. Dagelijks komen er prachtige borduursels binnen en wekelijks worden er vele nieuwe borduurboxen gemaakt en verzonden. Al meer dan 250 symbolen zijn bij ons binnen.

Verbinden met De Nieuwe Tempel

De Nieuwe Tempel wordt gedragen door vele handen en harten. We nodigen je van harte uit om je ook te verbinden aan De Nieuwe Tempel door mee te borduren aan oeroude symbolen, die onderdeel uit gaan maken van het interieur van de Tempel. Ook kun je bijdragen door deel te nemen aan onze crowdsourcing, waardoor we ook financieel in staat zijn om De Nieuwe Tempel te realiseren en haar weg in de wereld te laten vinden.

De Nieuwe Tempel volgen

Volg alle ontwikkelingen van De Nieuwe Tempel op Facebook, Instagram en LinkedIn.

SPIRIT + MATTER = ESSENCE

20 januari – 24 maart (wegens succes verlengd t/m 5 mei)

Museum de Schat van Simpelveld

Van 20 januari tot en met 24 maart 2024 is in de kapel van museum de Schat van Simpelveld het ontstaan van de Nieuwe Tempel te zien.

In SPIRIT + MATTER = ESSENCE wordt een deel van de constructie van De Nieuwe Tempel opgesteld. Alle geborduurde symbolen die tot nu toe zijn gemaakt worden gepresenteerd. Ook te zien is een aantal kunstwerken die ontstaan zijn tijdens het verven van de gedoneerde stof in koffieresten. Er wordt een naai- en borduuratelier ingericht waarin iedereen mee kan werken aan verdere realisatie van De Nieuwe Tempel.

Te midden van SPIRIT + ESSENCE = MATTER organiseren we een programma met ART & SPIRIT Talks, workshop en masterclasses.

SPIRIT + ESSENCE = MATTER wordt mogelijk gemaakt door New Loreto.