Masterclass Yayoi Kusama

door Miranda Straten

Yayoi Kusuma, Japan (1929)

Japanse Avantgarde Artist, Radical Female Artist, Innovator & Rulebraker, Creating Infinity
Kusama tekent, schildert, maakt installaties, videokunst, mode, gedichten, ze protesteert en manifesteert. Ze is een van de belangrijkste levende Japanse kunstenaars en inmiddels 94 jaar.
In 1958 vertrok ze met 2000 werken in koffers naar New York om haar ouders en het patriarchaat te ontsnappen. Het eerste wat ze doet is naar het Empire State building gaan en daar voelt ze zich vrij. Ze belooft zichzelf beroemd te worden en heeft daar alles voor over. Wat een heldenmoed, van de rijkdom in Japan naar een armoedig leven als buitenstaander in New York. Ze schildert dag en nacht om aan haar demonen en neuroses te ontsnappen. Kunst is de verlossing uit haar lijden. Ze is pionier en vecht om haar stem te laten horen en haar verhalen te laten zien met oneindige volharding, commitment en passie. Pas in 1989, als ze 60 is krijgt ze wereldwijd succes door een retrospectief in New York.
“My desire was to predict and measure the infinity of the unbounded universe, from my own position in it, with dots. How deep was the mystery? Did infinities exist beyond our universe ? In exploring these questions I want to examine the single dot that is my own life. One polka dot; a single particle among billions.“
In 2012 werkte Louis Vuitton voor het eerst samen met Yayoi Kusama en in 2023 is er mega exposure met de waanzinnige collectie infinity dots van Yayoi voor Louis Vuitton, in New York en Parijs verschijnt de kunstenares metershoog. Ze wilde wereldberoemd worden, dat is gelukt.
Masterclass
In de Masterclass bij De Nieuwe Creatieven op zaterdag 9 maart neemt Miranda Straten je graag mee in de wereld vol stippen en oneindig veel meer van Yayoi Kusama.Na een ontmoeting met Yayoi Kusama krijg je een aantal opdrachten in haar stijl en manier van werken waardoor je ondergedompeld raakt in haar universum. Ben jij (eigenlijk) ook een rebel en doe je mee ?

Praktische informatie

10 masterclasses (los te boeken)

Wij zorgen voor goeie koffie/thee & lekkers.

De kosten zijn € 125,00 per masterclass. Zakelijke factuur + 21% btw.

Aandacht is ons motto. Wees welkom.

Masterclasses 2023/2024, los te boeken

Tien (internationale) kunstenaars staan dit jaar centraal. We onderzoeken hun gedachten, hun onbewuste, hun beeldtaal én de materialiteit. We kruipen als het ware in hun huid. Boeken, docu­mentaires, teksten, muziek en meer zetten we in om ietsje dichter bij de ziel van de kunstenaars te geraken.

Je gaat elke lesdag scheppen volgens de methodiek, techniek en het materiaal van de desbetreffende kunstenaar.

Elke Masterclass is los te boeken zo lang er plaats is.

Frida Kahlo door Maayke Kleinbussink, 16 september 2023
Georgia O’Keeffe door Miranda Straten, 7 oktober 2023
Marlene Dumas door Miranda Straten, 11 november 2023
Louise Bourgeois door Ellis Schoonhoven, 9 december 2023
Erwin Olaf, door Conny van Rijn en Karin Vlugter, 20 januari 2024
Hilma af Klint door Marga Manders en Ellis Schoonhoven, 17 februari 2024
Yayoi Kusama door Miranda Straten, 9 maart 2024
Berlinde de Bruyckere door Ellis Schoonhoven, 23 maart 2024
herman de vries door Maayke Kleinbussink, 25 mei 2024
Tracey Emin door Maayke Kleinbussink, 15 juni 2023